•  Omni
  •  Jeu de Boules
  •  Handboog
  • Hondenschool-VOP
  • Teamwork

Wedstrijdvormen

Bondscompetitie

Deze competitie is een initiatief van de Koninklijke HandboogSport Nederland. Deelname is voor (KHSN) leden gratis en de wedstrijden worden bij diverse verenigingen binnen de regio geschoten. Wanneer je je kwalificeert, dan kun je binnen de bondcompetitie verder opstappen naar de Rayon kampioenschappen en zelfs het Nederlands (bonds)kampioenschap.

Er zijn twee disciplines resp. de 18 meter 3 pijlen en de 25 meter 1 pijl competitie. Er wordt dus op bekende afstanden op blazoenen geschoten en iedereen kan op zijn/haar niveau deelnemen in alle boogklassen. Voor de indeling wordt n.l. vóór aanvang gekeken naar de gemiddeld behaalde scores.

Blazoenen zijn de meest gangbare doelen waarop geschoten wordt. Dit zijn stevige vellen papier met tien concentrische cirkels in vijf kleuren en een scores per cirkel variërend van 1 tot 10. Doorgaans geldt 'hoe groter de afstand tussen de schutter en het doel, hoe groter het blazoen'. Er bestaan diverse varianten van blazoenen zoals die hiernaast zijn getoond, maar tijdens de bondscompetitie worden slechts 40cm, 60cm en Dutch targets (3x 20cm onder elkaar) gebruikt.

Interne wedstrijden

Dit zijn wedstrijden voor en door USV Handboog leden. De organisatie hiervan ligt meestal bij de Commissie Sport. Ieder USV Handboog-lid mag echter een uitgewerkt wedstrijdplan bij de Commissie indienen en een wedstrijd onder bepaalde voorwaarden (zoals veiligheid) organiseren. Voor deelname kan tevens een kleine bijdrage worden gevraagd om de kosten te dekken.

Funverschieting

Voor deze (interne) wedstrijdvorm worden allerlei combinaties van doelen ingezet. Denk dan bijv. aan ballonnen, jacht- en fantasieblazoenen, zelfgemaakte creaties, 3D dieren en bewegende doelen. Plezier staat – zoals de naam al doet vermoeden - bij de fun-verschieting voorop! Maar vergis je niet, de scores worden geteld en ook hier zijn prijzen te winnen!

3D wedstrijd

Wat is er zo bijzonder aan een 3D wedstrijd? De naam zegt het eigenlijk al… Bij deze discipline is de afstand tot het doel onbekend (de 3e dimensie). Deze wedstrijdvorm is een soort jachtsimulatie waarbij je dus niet op blazoenen schiet, maar op een levensechte dieren van kunststof. Dit kan variëren van een rat of een vogel tot een zwijn of een levensgroot hert. Dikwijls worden ook exotische- of fantasiedieren ingezet. Ook hier geldt doorgaans ‘hoe groter het dier, hoe groter de afstand’.

Het parcours ligt meestal in een bosrijke omgeving en heeft circa 28 doelen. Je volgt met een kleine groep schutters (max. 6) de bewegwijzering naar het volgende doel. Er zijn binnen de 3D discipline ook weer 3 wedstrijdvormen 1) Animal ronde (3 pijlen per doel), 2) Hunter ronde (met slechts 1 pijl per doel) en 3) de Standaard ronde (2 pijlen met zgn. inloop doelen). De meest voorkomende is de Animal ronde, oftewel de 3 pijlen ronde.

Door de organiserende vereniging wordt altijd een bijdrage gevraagd voor deelname. Deze bijdrage ligt meestal rond de 15 Euro per dag per persoon. Wil je meedoen aan 3D wedstrijden? Neem dan contact op met de coördinator 3D, dan kan je worden opgenomen in de 3D groepsApp en blijf je op de hoogte van de komende wedstrijden. Let op! niet alle wedstrijden zijn toegankelijk voor alle boogklassen of voor carbonpijlen. Lees dan ook altijd de uitnodiging goed door.

Veldronde

Deze wedstrijdvorm heeft een aantal overeenkomsten met een 3D wedstrijd. Zo loop je een parcours in een kleine groep (max. 4), maar je schiet op speciale veldblazoenen (zie hiernaast) op bekende en onbekende afstanden. Je zou de veldronde kunnen typeren als kruising tussen een 3D- en een blazoen-wedstrijd. Er gelden specifieke regels en je schiet hierdoor doorgaans ook veel meer pijlen per ronde.

Contact met de wedstrijd coördinatoren

Wil je meedoen aan de bondswedstrijden (18m, 3 pijlen en/of 25m 1 pijl)? Schrijf je dan zelf in via Mijn Handboogsport (inloggen verplicht). Je geeft jezelf op voor een heel seizoen en op de website kun je tevens je prestaties volgen. Meer informatie kun je bij de wedstrijdleiding van USV inwinnen.

Ben je geïnteresseerd in de 3D discipline, zorg dan dat je in de GroepsApp van de USV wordt opgenomen 'USV aan- en afmelden 3D wedstrijden'.